farzinfarzin investigates the means by which objects, sites and systems acquire cultural value and examines the representation of value in architectural form. In what unexpected ways might architecture engage questions of history, preservation, and political contingency? Can a method of intervention in these matters be learned from the hairy logic of computational processes?  The studio addresses these questions through the design of spaces, software, and media. 


farzinfarzin was founded in 2008 by Farzin Lotfi-Jam. Lotfi-Jam (b. Tehran) is faculty in the graduate school of architecture at Columbia University and holds advanced degrees from Columbia University and RMIT University in Melbourne, Australia. He is a Fellow of the Akademie Schloss Solitude in Stuttgart and was previously a Sanders Fellow at the University of Michigan. His research has been funded by the Veski organization and the Graham Foundation, and has been collected by the Centre Pompidou in Paris. He has been exhibited at the Storefront for Art and Architecture, the Het Nieuwe Instituut, the Museum of Contemporary Art Detroit, AIGA/NY Annex, the Oslo Architecture Triennale, the Venice Architecture Biennale, and elsewhere. 

 

 

 

CV

 

Website

Designed and developed with v-a.nyc 


The Velodrome

close

with Cristina Goberna, Urtzi Grau Ignacio Gonzalez Galan, Equipo de Mazzanti, Bryce Suite
Winning Competition Entry, Medellin, Colombia 2012

 

This proposal for a velodrome, selected as the winning entry in an open international competition process, is being built for the World Cycling Championships to be held in Medellin, Colombia. The project employs an innovate lightweight structural system in response to the stringent budgetary and site constraints. An algorithmic process was employed to find an optimal structural solution, which allowed for the longest spans, efficient material use and architectural differentiation. A translucent skin and operable façade allows for the greatest level of transparency, dramatic shadows and programmatic flexibility.


This structural solution privileges the creation of public space around and inside the velodrome, connecting the stadium, concourse and public area to the greater park context as continuous public plaza. A range of bike-urban activities have been clustered and organized around the base of each ‘tree’ column. Built of lightweight, operable parts, these public amenities can expand and grow during non-racing periods as well as fold up and disappear during competitions.